maanantai 11. toukokuuta 2009

Ensimmäisiä kuvia strobistisetillä


No niin. Nyt sitten on otettu muutama kuva strobistisetillä, tosin vain yhtä off-camera-flash:iä käyttäen. Kuten mainitsin aikaisemmassa blogitekstissä, niin ostin sb-28:n Vivitarin kaveriksi, mutta päätin sitä odotellessa yrittää ottaa ns. tuotekuvatyyppisiä otoksia. Ensimmäiseksi mietin että, mikä olisi hauska kohde ja mieleen tuli klassinen aihe, eli vesilasi, johon tippuu jotain aiheuttaen pinnan rikkoontumisen.

Ylhäällä olevassa kuvassa tiputan vesilasiin jääkuution, jonka ei pitäisi erottua kovin helposti vedestä. Tosin kyllähän se tuosta kuvasta erottuu, jos sitä osaa etsiä. Kuva on otettu yhdellä salamalla lasin oikealta puolelta ammuttuna varjon läpi (kts. kts. setup) seuraavilla asetuksilla:

  • ISO 500
  • f10
  • Suljinaika 1/320
  • Polttoväli 68mm
  • Vivitar 285HV 1/2 teholla
  • Taustana ruokailuryhmän tuoli, jossa on sopiva nahkainen verhoilu:)

Näin jälkeen päin ajateltuna tuossa olisi varmaan pärjännyt ISO100-arvolla, vähän isommalla aukolla, mutta suljinaika tuotti hieman päänvaivaa. Kokeilin aluksi 1/250 suljinaikaa, mutta se ei pysäyttänyt veden liikettä tarpeeksi hyvin. 1/320 suljinajalla ja kyseisillä muilla asetuksilla kuvista tuli mielestäni kohtalaisen hyviä. Siis niistä muutamasta kuvasta, joissa jään tippuminen veteen ja kameran laukaisu onnistuivat yhtä aikaa. Mielestäni myös isompi aukko esim. f3.5 - f4.5 aiheutti tuolta etäisyydeltä ongelmia syväterävyyden kanssa, eli tarkennus lasin etuosaan aiheutti jo lasin takaosan sumenemista. Toisella salamalla olisi tietenkin saanut lasin vasenta reunaa ehkä hitusen enemmän erottuvaksi, mutta eipä kaiken tarvitse välttämättä olla kovin selkeää. Kai tuo on sitä taiteellista vapautta:)

Joka tapauksessa olen vasta opettelemassa valokuvausta, joten olen varsin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka välillä homma menee ihan mutu-tuntumalta. Toinen aihe, jota kuvasin, oli vanhat Adidaksen lenkkarit.



Kun ei ole oikeasti kuvaamista, niin pitää keksiä jotain ihan omasta päästä ja päädyin näinkin hienoon ratkaisuun:) No, kyseessähän ovat vanhat, rakkaat lenkkarini, joita ei ole koskaan kuvattu, joten tässä on niille hieman kunniaa:) Periaatteessa kyse on aivan samasta setupista, kuin vesilasin kanssa. Suljinaika ja aukko ovat hieman eri, mutta muuten tilanne on melkein identtinen.

Hauskintahan koko hommassa oli uuden opettelu ja erilaisten asetusten kokeileminen. Itse olen ihminen, joka oppii asioita parhaiten tekemällä, ei kirjoista lukemalla. Olen siis varsin tyytyväinen otoksiin, mutta varmaan niissä on asioita, joita olisi voinut tehdä toisin. Joten, jos sinulla on hyviä vinkkejä, niin kerro ihmeessä.

Seuraavaaksi kerraksi olen ajatellut ottaa muutaman yö-kuvan salamalla, mutta kerrotakoon yksityiskohdat sitten kun on jotain näytettävää.. Jos on..

2 kommenttia:

  1. Loistavaa, todella mielenkiintoista lukea kokemuksia miten on onnistunut jossain :) Ite oon kanssa sitä tyyppiä että tekemällä, oppii ja varsinki valokuvauksessa se tuntuu toimivan hyvin.. Hyvää jälkeä sanon minä!

    VastaaPoista
  2. Oho! Kiitokset vaan kommenteista. Lisää on tulossa lähiaikoina. Tosiaankin yksi ajatus on vähän kirjoitella siitä, mitä matkan varrella oppii ja mahdollista auttaa toisia aloittelijoita sitä kautta.

    VastaaPoista