torstai 21. toukokuuta 2009

DIY Snoot kankaasta

Koska perheellisellä ja työssäkäyvällä miehellä on niin paljon ylimääräistä aikaa, päätin tehdä snootin itse. Webbi on täynnä kaikenlaisia vinkkejä snootin tekemiseen esimerkiksi käyttäen foamia, pahvia tai jotain muuta materiaalia, mutta kankaisen snootin tekemiseen ei paljon löytynyt vinkkejä. Tässä blogissa kerron siis, miten voit tehdä snootin kankaasta. Hintaa en osaa varmaksi sanoa, koska kaikki tarvittavat materiaalit löytyivät äitini "ompelukaapista", mutta en usko, että hinta on montaa euroa.

Yksi syy kankaisen snootin valmistamiseen oli se, että todennäköisesti sen kestoikä on hieman pidempi kuin pahvisen tai foamista valmistetun. Minulla ei ole pakollisia koulutunteja enemmän kokemusta ompelusta ja siitäkin on aikaa jo n. 20v, joten kyse on ainoastaan hommaan ryhtymisestä. Huomioithan, että en tosiaankaan jaksanut panostaa kovin paljon kuvien ottamiseen tekovaiheesta, joten koita kestää huonoja kuvia:) Seuraavassa tarvittavat materiaalit, vehkeet ja vermeet:

- Ompelukone
- silitysrauta
- farkkukangasta tai jotain hieman "tukevampaa" kangasta
- fylliä, eli sellaista reikä/kovike-kangasta
- liimakangasta: 1- ja 2-puolista
- kangasliimaa
- "uros"- ja "naarastarranauhoja" ja mielellään liimapinnalla
- kärsivällisyyttä, ellet ole ompeluammattilainen

Materiaalin menekki riippuu täysin siitä kuinka monta epäonnistunutta versiota teet:)

Vaihe 1:



Mittaa sopiva pala kangasta esim. sovittamalla ensin A4 paperi salaman ympärille ja sen jälkeen merkkaa paperiin sopivat mitat. Snoottihan voi olla eri pituinen riippuen vähän siitä paljonko haluat sen hajottavan valoa, joten improvisoi haluamasi pituus tässä kohdassa. Leikkaa farkkukankaasta 2 kertaa paperin kokoinen pala. Kangas taitetaan puoliksi, niin saat samanlaisen pinnan molemmille puolille. Voit tietenkin laittaa sisäpuolelle enemmän heijastavaa kangasta, mutta kuten sanoin, käytettävä materiaali sekä mitat riippuvat siitä, haluat snootin toimivan.


Vaihe 2:


Leikkaa fyllikovikekankaasta hieman farkkukangasta pienempi pala, taita se kahtia ja liimaa farkkukankaan toiselle puolelle. Tämän jälkeen leikkaa liimakankaasta 1-2 kpl paperimallia hieman pienempiä paloja ja liimaa ne fyllikankaan päälle silittämällä. Silittäminen myös nopeuttaa liiman kuivumista. Tämä tuo snoottiin tarvittavaa jäykkyyttä, koska pelkkä farkkukangas on aika löysää. Luultavasti tarranauhojen (velcron) käyttäminen tuo myös jäykkyyttä snoottiin.

Vaihe 3:



Nyt tarvitset kärsivällisyyttä, eli tässä vaiheessa ommellaan sivusaumat umpeen, mutta muista jättää päätysauma vielä auki. HUOM: Snootti on tässä vaiheessa sisäpuoli ulospäin. Voit myös ommella taitetun sivun, jos haluat siitä "siistimmän". Sivusaumojen ompelemisen jälkeen, käännä "pussi" oikein päin.

Tee vielä yksi liimakangaspala, joka on 2-puolinen liimakangas, eli liimaa on molemmilla puolilla. Laita se sisään avonaisesta päädystä ja silitä loput kankaista yhteen. Tämän jälkeen voit ommella viimeisen sauman kiinni. Itse taitoin sen vain snootin sisäpuolelle ja ompelin sauman.

Vaihe 4:


Liimaa tarranauhaa salaman ympärille sekä snootin kameran puoleisen sivun sisäpintaan. Huom nämä pitävät olla sitten uros- ja naarastarranauhoja, jotta niiden kiinnittyminen toisiinsa onnistuu. Koska tein snootin hieman leveämmäksi kuin SB-28 ympärysmitta on, niin kiinnitin snootin salamaan ja mittasin vielä mihin kohtaan pitkittäissuuntaiset tarranauhat pitää kiinnittää. Ja kuva lopputuloksesta on alla:




Testikuva käyttäen kyseistä snoottia:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti