torstai 18. kesäkuuta 2009

Muotokuvausta

Olen jo jonkin aikaa yrittänyt saada vaimoni suostumaan kuvattavaksi ja vihdoinkin hän suostui:) Juhlan aika! En ole oikeastaa ottanut varsinaisia kasvokuvia vielä kenestäkään muusta kuin itsestäni, mutta se on käytännössä aika hankalaa, koska minulla ei ole kaukolaukaisinta, joten joudun pelaamaan ajastimen kanssa jne. Vaimoni tosiaankin suostui kuvattavaksi ja olen oikeastaan varsin tyytyväinen lopputulokseen, joka on nähtävissä alla:



Käytin aika paljon aikaa siihen, että mietin millainen tausta olisi paras kuvalle. Ensin kokeilin käyttää taustana kohtalaisen tummaa taulua, mutta se käytännössä hävitti vaimoni hiukset taustaan. Toiseksi kokeilin beigen väristä seinäämme, mutta se oli taas tylsä. Lopuksi laitoin toisen salaman kohti seinää ja kiinnitin siihen punaisen geelin. Kuten lopputuloksesta saattaa nähdä, seinä on varsin "villin värinen". Käytin kuvaamiseen siis seuraavanlaista valaistussettiä:



Kuten valaistuskuvasta voi huomata, niin punaisen ja beigen alueen välinen ero on aikamoinen ts. beige olisi ollut taustana varsin tylsä. Kokeilin aluksi myös käyttää heijastava varjoa kasvojen valaisemiseen, mutta en vain saanut sitä toimimaan kunnolla. Tai sitten en vain osannut, joten päätin käyttää "läpiammuttavaa" varjoa. Sillä sain valaistua kasvot paremmin, tasaisemmin.

Lähietäisyydeltä ja sisätiloissa kuvattaessa, ei salamoiden tehojen tarvitse olla täysillä vaan käytin sekä sb-28 että Vivitar 285HV:ssä tehoa 1/16. Sen voisin vielä mainita tässä yhteydessä, että muutamalla geelillä ja parilla salamalla saa aika helposti improvisoitua erilaisia taustoja. Hyvä esimerkki esim. geelien ja vesilasien käyttämisestä taustan luomiseen on nähtävissä täältä.

Setuppikuvasta voi muuten nähdä hyvin valkotasapainon merkityksen eri valaistuslähteillä. Katosta roikkuvissa pallolampuissa on normaali hehkulamppu, jolloin kyseinen valo on oranssimpaa/keltaisempaa kun taas salamoista tuleva valo on valkoista. Ymmärtääkseni tämä johtuu siitä, että kameran WB oli asetettu salaman WB-asetukseksi. Tilanteissa, joissa kohde valaistuu osittain esim. hehkulampuista tulevasta valosta olisi hyvä käyttää värikorjausgeeliä salamassa, jolloin kaikki valaistuksessa käytetty valo on "saman väristä". Hehkulmappujen kohdalla kyseinen korjausgeeli on (muistaakseni) oranssi ja loisteputkien kohdalla käytetään vihreää korjausgeeliä. Jos olet kiinnostunut erilaisista väri- ja korjausgeeleistä, niin itse ostin setit flashgels.uk:sta mielestäni edullisesti.

Kokeilin itse kuvan sommitelussa muutamaa yleisesti tunnettua perusjuttua:
  • Kuvasta saa yleensä paremman kun kuvattava katsoo suoraan kameraan.
  • Klassinen lisäys kuvaan on käden ottaminen mukaan ts. käsi toimii pienenä mausteena kuvassa.
  • Käyttämällä "Rule of Thirds" -sääntöä kuvan sommittelusta tulee yleensä toimivampi
  • Käyttämällä Rule of Thirds -säännön pisteiden välisiä diagonaalilinjoja, kuvan saa hieman "erilaiseksi". Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että otin kuvan hieman vinoon, jolloin sen poikki kulkee linja Rule of Thirds -säännön pisteiden välillä diagonaalisesti (ei vaaka- tai pystytasossa olevien pisteiden välillä). Ehkä ei aivan, mutta yritys on ainakin siihen suuntaan.
Kyllä näissä hyväksitodetuissa säännöissä taitaa piillä jokin totuus. Jos sinua kiinnostaa potrettikuvien ottaminen tai valaistuksen opettelu voin suositella seuraavaa kirjaa: "Digital Portrait Photography and Lightning" eikä sitä ole hinnallakaan pilattu eli maksaa alle 20$.

Pitäisi varmaan itsekin lukea kyseinen kirja uudestaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti