lauantai 6. kesäkuuta 2009

Skeittareita kuvaamassa

Vanhana skeittaajana minua kiinnosti kokeilla millaisia kuvia saisi skeittaajista ja päätinkin lähteä kokeilemaan onneani Kupittaan skeittiparkkiin. Homma ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen. Olin jotenkin siinä uskossa, että salamoiden akut olisiva ladattuina, mutta muutaman kuvan otettuani huomasin, että akut olivat aivan finaalissa. Minun piti siis lähteä ostamaan paristoja ja vettäkin alkoi satamaan..



Takaisin asiaan siis. Skeittamisen kuvauksessa on mielestäni hankalaa se, että itse temput tapahtuvat useimmiten alle sekunnissa, joten kuvan ottaminen oikealla hetkellä on aika haastavaa ts. kuvia saa yleensä ottaa useita ennen kuin onnistuu. Tässäkin varmaan auttaisi kokemus, mutta sitähän olen vasta hankkimassa, joten tein hommaa vähän yritys-erehdys-meinigillä. Onnistumista voisi auttaa myös se, että ottaa kuvia ns. "jatkuvalla kuvauksella". Toisena ongelmana on se, että minulle on aina ollut jotenkin hankalaa kuvata liikkuvaa kohdetta onnistuneesti siten, että kuvasta tulee tarkka. Skeittaus/urheilukuvissa tämä on aika oleellinen osa, jotta kuvaa voisi sanoa onnistuneeksi.

Canon EOS 30D manuaalia tutkiessani nyt illalla, mikä olisi tietenkin pitänyt tehdä ennen kuvausreissulle lähtöä, huomasin että ainakin seuraavilla asetuksilla voi parantaa lopputulosta kuvattaessa liikkuvaa kohdetta:

  • Valitse "Menu"-valikosta "Kuva-asetukset" ja sieltä esim. "Standardi". Minulla oli jostain syystä jäänyt siihen valituksi "Todellinen", jolloin kuvalle ei tehdä ohjelmallista tarkennusta.

  • Käytä ennakoivaa tarkennusta. Tästä asetuksesta en ole aivan 100% varma, koska käytin sitä kyllä osassa kuvia, mutta mielestäni juuri näissä kuvissa oli ongelmia tarkennuksen suhteen. Myös manuaalisen tarkennuksen käyttäminen voisi olla ehkä hyvä vaihtoehto, jos tietää etukäteen sopivan kohdan, jota voi käyttää tarkentamiseen. Tämä ei ole tietenkään aina mahdollista.

  • Älä käytä liian isoa aukkoa (pientä f-arvoa). Mielestäni onnistuneimmat, eli tarkimmat kuvat olivat niitä kuvia, joissa en käyttänyt esim. aukkoa 4.5-5.6 vaan esim. aukkoa 9. En ole kyllä tästäkään aivan varma.

Todennäköisesti vika on kuitenkin eniten kuvaajassa ja kokemattomuudessä, eikä kameran asetuksissa.



Mitä tulee itse kuvaamiseen, niin huomasin, että skeittikuvista saa huomattavasti vaikuttavampia, jos kuvakulma on alhaalta ylöspäin. Tällöin "pikkutemput" näyttävät massiivisemmiltä ja korkeammilta. Tämä on hyvin nähtävissä yllä olevassa kuvassa, jossa skeittaaja on vain n. 50-70cm ilmassa. Kuva on mielestäni muuten ihan ok, mutta sekin on täysikokoista versiota tarkastellessa hieman epätarkka.

Strobistiläpät seuraavaksi, eli yllä olevissa kuvissa käytin taas apuna kahta salamaa eli sb-28:ia ja Vivitar 258HV:tä. Loput kuvista on nähtävissä Flick:ssä Skateboarding-setissä.

Seuraavassa "lessons learned" tältä kuvausreissulta:

  • Varmista, aina ennen kuvausreissulle lähtöä, että varaparistot ovat mukana.
  • Varmista, aina ennen kuvausreissulle lähtöä, että kännykässä on akkua. En pystynyt ottamaan kavereiden yhteystietoja ylös koska ei kännykästä oli akku loppu, eikä kenelläkään ollut paperia ja kynää mukana ts. ota aina myös paperia ja kynää mukaan.
  • Varmista, että kameran kaikki asetukset ovat sopivia juuri siihen kuvaustilanteeseen.
  • Harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Hyväksi kuvaajaksi ei tulla ilman harjoitusta.

1 kommentti:

  1. Tosi hyvät kuvat mäki skeittaan ja oon tyttö 14v

    VastaaPoista