perjantai 7. elokuuta 2009

Kuvamanipulaatiota GIMP:llä ja sen käyttäminen OS X:ssä

Nyt on sitten tulossa nörttijuttua, eli jos tietokoneen säätäminen ei kiinnosta, niin kannattaa jättää lukeminen tähän. Jokin aika sitten ajattelin, että minun pitänee hieman opetella käyttämään GIMPiä, joka on ilmainen ja mielestäni hyvin pitkälle kehitytty kuvankäsittelyohjelma. En ole termistöstä varma, mutta se on open source -ohjelma kuvankäsittelyyn. Kaupallisista sovelluksista sitä vastaa lähinnä Adobe PhotoShop, eli siitä löytyy kasa työkaluja ja layerit jne.

Minulle tuli koneen päivityksen paikka ja päätin hommata 24" iMac:n, koska silloin vaimokin on ehkä tyytyväisempi siihen. Saa katsoa miten käy, koska olen aistivinani pientä muutosvastarintaa uuden opettelun suhteen:) Olen siis käyttänyt n. 10 vuotta Linuxia päivittäin, joten en halua kokonaan luopua Linux-maailmasta. Sen vuoksi Mac on oikeastaan ainoa vaihtoehto, koska en tosiaankaan halua yhtäkään MS Windows -konetta kotiini. Mac:ssä on myös mahdollista ajaa Linux-softaa, koska se perustuu unixiin ja siinä voi käyttää samoja työkaluja. Seuraavassa kerron miten Mac:iin voidaan asentaa GIMP MacPorts:sta. Ohjeet MacPorts:in asentaamiseen löytyvät myös täältä

Sellainen lisäys tähän kohtaa, että näköjään Gimp:lle löytyy myös dmg-paketti. Tosin universal-paketti ei toiminut suoraan vaan piti valita erikseen intel-paketti. Alunperinhän lähdin asentamaan Gimp:iä MacPorts:sta juuri tuon universal-paketin ongelman vuoksi.


  • Asenna OS X:n asennuslevyltä optionaaliset paketit: X11 ja xCode

  • Asenna MacPorts-paketti tältä sivulta.

  • Käynnistä terminaali esim. etsi Finderin hakutoiminnolla sovellusta "terminal" ja tuplaklikkaa ikonia. 

  • Varmista, että MacPorts on ajantasalla ajamalla terminaalissa komento: sudo port -v selfupdate

  • Kirjoita salasanasi

  • Asenna gimp terminaalissa komennolla: sudo port install gimp

  • ja odota... tässä voi mennä pitkään. Kun asennus on valmis Gimp-sovellus pitäisi löytyä Applications/MacPorts/Gimp-polusta. Voit myös etsiä sen finderilla.

No mitä Gimpillä voi sitten tehdä. Seuraavassa yksi esimerkki. Eli päätin kuvata ns. Horror-setin ja sen ensimäiseksi kuvaksi halusin kuvata veljentyttäreni enkeliksi pukeutuneena. Tosin enkeli ei ole ihan perinteinen vaan jonkinlainen kuolemanenkelilapsi tjms. Alla esimerkki.


Se mitä kuvassa oli alunperin on nähtävissä seuraavasta kuvasta: Btw, jostain kumman syystä Flickr:stä ladatut kuvat ovat eri kokoisia kuin kovalevyltä ladatut kuvat. Mielenkiintoinen bugi tässä palvelussa.


Kuten kuvien eroista saattaa huomata, Gimp tarjoaa aika monipuoliset työkalut kuvien muokkaamiseen. Itse en ole kovin kokenut kuvakäsittelijä, mutta mielestäni ei aina tarvita kalliita ohjelmia laadukkaan lopputuloksen tuottamiseen. Kritiikkiä voin antaa siitä, että Gimp:n käyttäminen OS X:ssä ei ole välttämättä kovin nautinnollista, koska ikkunoiden hallinta tapahtuu XServerin kautta, joten esim. sovelluksen menut ovat sovelluksessa (kuten Linuxissa tai Winkkarissa) eikä yläpalkissa. Natiiviversiotakin kehitetään OS X:llä, mutta itse en ainakaan saanut niitä jostain syystä toimimaan. Ehkä minulla oli jotain ongelmia ympäristössä. Mene ja tiedä sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti